Algemene voorwaarden honden

Algemene contractuele voorwaarden voor honden:

  1. De bruikleengever blijft eigendom van het dier. U tekent geen adoptieovereenkomst maar een bruikleenovereenkomst.
  2. De bruiklener geeft de hond een aanpassingstijd van ten minste 2 maanden en begrijpt dat het een half jaar of langer kan duren voor een hond volledig aangepast is.
  3. De bruiklener geeft de hond een verantwoorde en liefdevolle verzorging overeenkomstig de wetgeving op dierenwelzijn. Het dier krijgt voldoende beweging overeenstemmend met ras en leeftijd, voldoende goede voeding aansluitend op de leeftijd, vers water en voorziet het dier van goede huisvesting zoals comfortabele rustplaatsen, voldoende uitlaatmogelijkheden. 
  4. De hond zal altijd in huis slapen en zal altijd voldoende beschutting hebben.
  5. De hond wordt niet aangelijnd of in een bench, schuur, of kooi of gelijke gehouden voor langere periode.
  6. De bruiklener begrijpt dat het dier een rescue dier is en mogelijk magerder en met minder volle vacht zal komen. De bruiklener is verantwoordelijk voor een goede verzorging zodat het dier gewicht zal aanzetten en een mooiere gezondere vacht zal krijgen.
  7. De bruiklener zorgt dat de hond gevaccineerd is en behandeld is tegen vlooien en wormen, het gebit op tijd gereinigd wordt door een dierenarts, en dat het dier onderzocht en behandeld wordt wanneer de hond ziek is.
  8. De bruikleengever adviseert dat de bruiklener de hond een Milpro of gelijkwaardig ontwormingsmiddel geeft 2-3 weken na aankomst en vervolgens op regelmatige momenten.
  9. De bruiklener zal de hond niet gebruiken voor fokken, wedstrijden, jacht, als beet voor hondengevechten, dierproeven, acteer opdrachten, en overige commerciële doeleinden.
  10. De bruiklener zal bij vragen of problemen altijd contact opnemen met de bruikleengever.
  11. Wanneer de bruiklener een ander telefoonnummer krijgt of gaat verhuizen zal de bruikleengever op de hoogte worden gebracht.
  12. De Bruikleengever zal de importmelding oftewel de eerste chipregistratie verzorgen wanneer de hond op contract van de bruikleengever geplaatst is. De bruikleengever zal het dier daarna afmelden bij de overdracht waarna de bruiklener de chip op eigen gegevens registreert. U bent dit wettelijk verplicht te doen. Wanneer dit gedaan is wordt de bruikleengever op de hoogte gesteld. Is de hond op contract van een andere rescuer geplaatst dan zal de bruiklener binnen 2 weken na aankomst van het dier zorg dragen voor de chipregistratie. 
  13. Bij verandering van de adresgegevens of het telefoonnummer geeft de bruiklener dit direct door bij de betreffende databank. Dieren welke volgens de dierenarts vóór overdracht de juist leeftijd en conditie hebben zullen gecastreerd of gesteriliseerd worden voordat zij overgedragen worden aan de bruiklener. Dieren welke dan nog niet gesteriliseerd of gecastreerd kunnen worden moeten op een daarvoor verantwoordelijk moment en in overeenstemming met het advies van de dierenarts gecastreerd of gesteriliseerd worden door de bruiklener. De bruiklener zal daarbij niet kiezen voor een chemische castratie. De bruiklener stelt de bruikleengever op de hoogte wanneer de ingreep gedaan is door het tonen van de factuur welke de ingreep en de naam van het dier vermeld.
  14. De dieren zijn geënt, gechipt, behandeld tegen vlooien en wormen, getest op buitenlandse ziekten welke in de betreffende regio voorkomen, en hebben een paspoort van het land van herkomst.
  15. Door de veranderingen, de reis en de nieuwe omgeving kan het dier na overdracht een verminderde immuunsysteem hebben en stress ervaren. De bruiklener geeft het dier voldoende rust de dagen na de overdracht. Het dier zal veel willen slapen.
  16. De hond reist enkel wanneer een dierenarts de gezondheid en conditie van het dier goedgekeurd heeft. De bruikleengever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor afwijkingen of ziekten die niet bekend en zichtbaar waren op het moment van de overdracht.
  17. De bruikleengever zorgt voor een zo accuraat mogelijke beschrijving van het karakter, uiterlijk en de gezondheid van het dier in overeenstemming met de informatie die door eventuele partners in het buitenland aan de bruiklener zijn doorgegeven. Er kunnen geen garanties gegeven worden over hoe het dier in de toekomst zal zijn.
  18. De bruikleengever is niet verantwoordelijk voor eventuele schade welke veroorzaakt wordt door de hond. De bruiklener is zich er ook van bewust dat er mogelijk medische kosten gemaakt moeten worden en de bruikleengever niet verantwoordelijk is voor de kosten.
  19. De bruiklener treft maatregelingen om te voorkomen dat de hond kan ontsnappen en vermist kan raken. 
  20. De bruiklener stelt de bruikleengever op de hoogte wanneer de hond is overleden. Euthanasie mag enkel door een dierenarts gebeuren en de bruikleengever moet hiervoor van te voren toestemming geven.
  21. De bruikleengever mag te allen tijde een huisbezoek doen zowel voor als na de overdracht ter controle van het welzijn/leefomstandigheden van de hond. De bruiklener geeft de bruikleengever hiervoor toestemming.
  22. Het is niet toegestaan de hond te verkopen of weg te geven aan vreemden, familie, vrienden of iemand anders. Het is niet toegestaan het dier zonder toestemming van de bruikleengever over te dragen aan een asiel. Wanneer de bruiklener niet meer langer voor het dier wil of kan zorgen neemt deze contact op met de bruikleengever. De bruikleengever zal naar een tijdelijke gastouder/opvang of geselecteerde nieuwe bruiklener zoeken. Tot de overdracht van de hond aan de bruikleengever zal de bruiklener de hond goed blijven verzorgen volgens deze overeenkomst.
  23. De bruikleengever neemt het dier altijd terug of zal zelf naar een passende oplossing zoeken wanneer terugnemen niet mogelijk is. Er worden geen dieren teruggezonden naar het land van herkomst.
  24. Wanneer de bruikleengever een oplossing gevonden heeft zal de bruiklener het dier, een kopie van zijn medisch dossier bekend bij de Nederlandse dierenarts, paspoort, en eventuele safe code van de databank overhandigen aan de bruikleengever.
  25. Alleen als een dier tijdens transport sterft, of zoek raakt is er een restitutie van gestorte bijdragen. Onder geen enkele andere voorwaarde zal er een restitutie van de gestorte bedragen zijn.